Peppers spöke

Har du hört talas om Peppers spöke? Det är ingen osalig ande, utan en illusion som man brukar använda sig av inom teatern och på trolleriföreställningar. De som är intresserade av ljuseffekter kanske har hört talas om camera lucida? Peppers spöke bygger på ungefär samma princip. Effekten blir att ett spöke dyker upp på scen som kan sväva, försvinna in bakom dörrar och susa igenom människor. Tekniken som man använder sig av är flera hundra år gammal. Den äldsta källan är från 1558 och från boken ”Natural Magic” av Baptista Porta.

Hur fungerar Peppers spöke?

Tekniken har fått namn efter professor John Henry Pepper, som var den man som utvecklade illusionen till att kunna fungera för en större publik. Tricket används idag i flera sammanhang, exempelvis musiker som återförenas på scenen använder sig av tekniken Peppers spöke. När Pepper jobbade med tekniken på 1860-talet speglade han en illusion från ett gömt rum på den ena sidan av teaterscenen. Resultatet blev att publiken tittade genom ett spegelglas och de såg en reflektion av aktören på scen. Det går till som så att man snedställer en spegel. Nedanför eller bredvid spegeln placerar man det som ska bli en illusion. Med hjälp av ljus kan denna illusion sedan exempelvis försvinna och sväva.

Långsam utveckling av 3D

Peppers spöke är en typ av 3D-effekt som skapas för publiken. Ett känt exempel och ett av de första inom filmens värld, var i en Star Wars-film från 1977 i en scen där prinsessan Leia gjorde ett nödrop. Idag visas många filmer på biografen genom s.k. 3D-teknik men det krävs att du som publik använder ett par specialglasögon för att kunna se de optiska effekterna. Att skapa hologram är komplicerat men genom att använda sig av Peppers spöke kan man få effekter som liknar just ett hologram. Exempel på konserter som kunnat genomföras med avlidna artister tack vare Peppers spöke är Michael Jackson och Freddie Mercury.