Köpa konst – Detta ska du tänka på!

Är det dags att byta ut tavlorna i hemmet eller vill du kanske börja samla på häftig och unik konst? Att köpa konst på nätet har idag blivit ett av de vanligaste sätt att inhandla sina konstverk och det finns en god anledning till detta. Du får tillgång till ett mycket större utbud, i många fall bättre priser och kan dessutom få konstverket levererat hem till dig. Detsamma gäller för den som är i behov av kurslitteratur av olika slag. Internet är tveklöst den bästa platsen för litteraturshopping och du kan själv välja om du vill köpa nytt eller begagnat. Här kommer du att få läsa mer om hur du bör tänka när du ska köpa konst för att göra den bästa affären.

Vilken typ av konst vill du satsa på?

Den första frågan som du bör ställa dig själv är vilken typ av konst det är som du vill ha. Den här frågan kan vara mycket enkel för vissa, och för andra riktigt svår. Vi rekommenderar att du köper konst som du själv tycker mycket om, istället för att försöka imponera på andra. När du hittar konst du gillar så kommer du automatiskt att dras till tavlan/verket och du kommer bli nöjdare med ditt köp.

Vet du ändå inte vilken konst det är som du vill ha? Då kan det vara bra att besöka ett konstgalleri. På ett konstgalleri har du möjlighet att titta på många olika typer av konstverk och kan på så sätt lättare se vad det är som faller dig i smaken. Det finns ett flertal olika konstgallerier runt om i Sverige som du kan besöka och de allra flesta är helt kostnadsfria.

Vart ska du handla konsten?

Vi vill som sagt förespråka att du handlar din konst via nätet, men det är naturligtvis inget krav. När du vet med dig vad det är för konst som du vill använda dig av är det lättare att också hitta en plats för försäljning. Du kan bland annat köpa konst på dessa platser;

  • I ett galleri eller på en konsthandel
  • På internet genom auktioner eller annonser
  • Om du vänder dig direkt till en konstnär som du tycker om
  • På en konstaktion

Att köpa från konstnären själv

Att köpa konst direkt från en konstnär är inte det absolut vanligaste alternativet, men visst är det en möjlighet som kan vara bra för dig att titta närmare på. Det är inte helt ovanligt att konstnärer, både i Sverige och i utlandet, väljer att ställa ut sina konstverk i så kallade gallerier eller studios. Om gallerierna är tillgängliga för allmänheten kan du gå rakt in och titta på verken. Här finns det också möjlighet för dig att köpa direkt på plats.