Hologram på scen

Fotografier har funnits ända sedan 1800-talet och även det har stora praktiska fördelar har något av vår fascination för den tvådimensionella tekniken försvunnit. Hologram är nästa steg i utvecklingen, och det har visat sig ha oanade användningsområden. På senaste tiden har det blivit populärt att visa hologram av döda eller frånvarande kändisar för att visa upp det på scenen. Det handlar ofta om musikartister som får framföra sina gamla låtar, men det kan lika gärna vara filmstjärnor eller till och med en gammal familjemedlem. Det viktiga är att det finns filmklipp på personen i fråga för att hologrammet ska kunna framställas.

 

Ett av de bästa exemplen på hur hologramtekniken kan användas i underhållningsbranschen är Michael Jacksons framträdande på Billboard Music Awards 2014. Då hade tekniker som stod bakom galan arbetat länge på ett framträdande där Jackson – som gick bort 2009 – sjöng låten Slave To The Rythm i form av ett hologram. Publiken på plats liksom människor i tv-soffan fick se Jackson ”återuppstå” – om så bara för några minuter. Att det inte var den riktige Jackson på scen var kanske lätt att se för den skarpsynte, men framträdanden fick ändå en verklig touch när det var Michaels röst som ljöd istället för en coversångare.

robot woman manipulating hologram displey

robot woman manipulating hologram displey

 

I takt med att hologramtekniken går framåt är det inte omöjligt att framtidens hologramsångare blir svårare och svårare att skilja från den verkliga varan. Vilken väg holografin kommer att ta framtiden är svårt att svara på. Även om hologrammet har fascinerat musikälskare genom att ta tillbaka musiker från svunna tider finns det också många andra platser som ett hologram kan passa. En politiker kan exempelvis befinna sig på flera platser samtidigt med ett tal genom att förmedla det med hjälp av ett hologram. Kanske kommer framtidens åskådare att sluta fascineras av hologrammet, men idag finns det ingenting som tyder på det.

 

En av hologrammets primära egenskaper är att det hjälper människor att ta del av information på ett nyskapande sätt. Det är ofta en drivkraft som hjälper tekniken att stora skutt genom historien. På samma sätt revolutionerades berättandet när vi fick tillgång till ljudböcker och kunde konsumera litteratur på ett nytt sätt.