Konsten att uttrycka sig

Konst har i alla tider fascinerat människan. Hon har blivit glad, lugn, chockad och överraskad. Konsten är en förlängning av människans sinne. Alla berörs och påverkas av den på ett eller annat sätt. Så vad är konst egentligen?

Många är de som diskuterat och debatterat vad konst är eller inte är. Att kissa på en scen i norra Sverige och få 10 000 kronor i arvode för det, är det konst? Eller att låtsas att man vill ta livet av sig genom att hoppa från en bro, är det konst? Svaret finns väl i betraktarens eget hjärta och sinne. Övergripande är väl det faktum att man blir påverkad på ett eller annat sätt. Känslor av olika slag berörs. Kanske upplever betraktaren frustration eller ilska? Det kan också lika gärna vara lugn och harmoni.

När man sitter ner och betraktar en tavla av till exempel Claude Monet som levde 1840 – 1926 drömmer många sig bort och känner blommornas dofter och hör insekternas surrande. Ja, han är ju främst känd för sina fantastiska landskapsmålningar med underbara färger.

Måste konst vara bild och bilder? Kan det också vara ljud? Ja, naturligtvis. Många konstnärer och artister ägnar sig åt ljudinstallationer. Ett besök på en konsthall eller någon utomhusinstallation kan verkligen vara näring för själen. Har man inte tiden eller möjlighet så kan man ju idag enkelt via sin mobiltelefon virtuellt bege sig till undersköna platser för att njuta av musik, bild, skulpturer och annat som hör konsten till. Se till att mobiltelefonen har bra mobiltillbehör som till exempel ett par fina hörlurar för att maximalt njuta av hörupplevelse. Ett praktiskt skärmskydd kan också förstärka och förfina de bilder som når ögat.

Givetvis finns det inget som slår ett långt besök på något av alla de fina historiska konstmuseer som finns runt om i världen. Ett tips kan vara att besöka Spanien och huvudstaden Madrid där tre stora och berömda museer ligger, nämligen Prado, Thyssen-Bornemisza och Reina Sofia. Paris är också en annan plats kanske mer känd än Madrid för sin konst. Konsten snubblar man över både på gator och torg och så klart Louvren. Vill man bege sig lite längre bort så kan Guggenheim i New York vara ett fint besöksmål för den som inte redan har varit där. På närmare håll har vi Louisiana utanför Köpenhamn, icke att förglömma alla de fina konsthallar och bibliotek vi har här i Sverige.

Så oavsett om konsten betraktas och insups på plats eller distans har den en fantastisk förmåga att beröra och påverka människan. Liksom kroppen behöver sin dagliga näring så behöver själen och sinnet detsamma. Så passa på att insupa lite konst så snart som möjligheten finns om så bara genom mobiltelefonen.