Hologramkonst

Den kände, excentriske konstnären Salvador Dalí, med surrealistisk konst som det som kanske kännetecknar honom allra bäst för de flesta, lär ha sagt att holografi är en nutidens motsvarighet till den konstinriktning som kallas kubism.

 

Holografi
Vad är holografi? Man skulle kunna säga att det är ett slags tredimensionellt fotografi. Man kan se objekt som är tredimensionella. Dessa kallas hologram.

 

Hologramkonst
En del konstnärer inspireras av de möjligheter som finns att skapa något unikt konstuttryck med holografi. Några skapar hologram och andra skapar holografisk videokonst.

Den svenske internationellt erkände konstnären och poeten Carl Fredrik Reuterswärd, tillhör världens pionjärer, de som först började skapa konst genom att använda sig av holografi i konsten.

Även den som måhända inte hört hans namn tidigare känner förmodligen till hans offentliga verk skulpturen ”Non-violence”. Verket består av en revolver med en knut på själva pipan. Som kuriosa kan nämnas att den Non-violencerevolvern som finns i Landskrona har en dubbel knut på pipan. I övrigt finns verket på fler ställen i världen, bland annat utanför FN-skrapan i New York, Göteborg och Täby. Verket gjordes som en tribut till sin vän John Lennon som en omedelbar reaktion efter mordet på honom.Hologramkonst 1

 

Sveriges största hologramutställning
Hos Art & Hologram i Tidaholm i Västra Götaland finns bland annat Sveriges största hologramutställning. Enligt sajten Turistmål.se är Art & Hologram en plats där konst och vetenskap möts.

För den som särskilt intresserad av just hologram är det bra att känna till att Art & Hologram har en permanent hologramutställning. Förutom hologramutställningen arrangeras nya utställningar varje månad. Här kan den intresserade få tillfälle att se trädgårdskonst i betong, men även olika designprodukter i form av möbler och lampor.

För att få ytterligare en känsla för vad hologramkonst är läs mer på Holocenter – center for the holographic arts hemsida.