Konserter i hologram

Skulle du vilja gå på en konsert med Michael Jackson eller kanske se rapparen Tupac på scen? Med hologramtekniken är det fullt möjligt, och hologram-Michael har varit ute på turné. Själva arbetet sysselsatte över hundra personer och tog ett år för företaget Pulse Evolution att genomföra. Med tekniken öppnas även möjligheter till samarbeten som tidigare skulle ha varit omöjliga. Vad sägs exempelvis om kombinationen Celine Dion och Elvis? När ett hologram skapas är det inte endast tidsåtgången som måste vägas in, man bör även ta med den etiska aspekten i beräkningen.

Gå på en Whitney Houston-konsert

800px-Flickr_Whitney_Houston_performing_on_GMA_2009_4Några som har satsat på konserter i hologram är den traditionsrika Apollo theater i New York. Deras första konsert genomfördes med sångerskan Billie Holiday, som avled redan 1959. Hennes släkt godkände att konserten skulle hållas. Whitney Houston var en av världens bästa sångerskor, som hade begåvats med en otrolig röst. Houston avled tyvärr i februari 2012, men tack vare hologrammet och hennes syster – som varit drivande i frågan – kan publiken se henne på scen. Det är genom företaget Hologram USA och deras stenrike VD Alki David som gör det hela möjligt. Han ska återuppliva Whitney Houston – som hologram och förutom just Houston har han andra artister i sitt stall som väntar på att få turnera. Skillnaden mot vanliga agenturer är att alla hans artister är döda. Det går naturligtvis att diskutera om det är moraliskt rätt eller inte, att låta sin avlidna familjemedlem turnera och underhålla som hologram. Hur skulle det kännas för dig att gå på en konsert med en artist som inte längre lever, och spelar det någon roll om artisten avled för länge sedan eller nyligen?

3D-hologram som du kan röra

Knappt har vi vant oss vid att återuppväcka artister i hologram, till nästa grej kommer. Nu kan vi inte bara se och höra artisten, utan även röra vid honom eller henne. Det är det brittiska företaget Ultrahaptics som själva gått ut med nyheten om att de utvecklat ett hologram i 3D som du kan röra vid. Företaget har använt sig av mycket starka ljudvågor, de bildar en känsla av att någon rör vid din hud. Det är lågfrekventa ljud som de har använt sig av, på omkring 40 kHz. Utvecklarna på Ultrahaptiscs ser stora möjligheter för teknikens användningsområden. Exempelvis att kunna röra vid saker genom en skärm, om det även blir möjligt att kunna vidröra Elvis och Michael Jackson får framtiden utvisa, tekniken är fortfarande på idéstadiet. Ytterligare en möjlighet som hologramtekniken ger, är nu levande artister som vill, men av olika anledningar inte kan göra konserter. Detta hände rapparen Chief Keef som ville genomföra en konsert i Illionois, men som på grund av rättsliga problem inte kunde visa sig i staden. Han löste det hela genom att hålla en hologramkonsert. Kanske ett sätt för artister och grupper i framtiden att som hologram kunna besöka fler städer och mindre orter?